Genel KültürHayvanlar alemi

Deniz Kaplumbağalarına Yapışan Midyeler Hakkında Bilgiler

Alışveriş merkezlerinde veya diğer halka açık alanlarda deniz kaplumbağaları gördüğünüzde, kabuklarında küçük deniz canlıları olan midyeleri fark etmişsinizdir. Bu midyeler, kaplumbağalara zarar verebilecekleri için bazı endişelere yol açabilir.

Midyeler Parazit mi?

Teknik olarak midyeler, kaplumbağalara zarar veren parazitler değildir. Kaplumbağalardan besin almazlar, sadece kabuklarına veya ciltlerine yapışarak yaşarlar.

Midyelerin Zararları:

Bazı durumlarda midyeler kaplumbağalara zarar verebilir.

  • Ağırlık: Kabuğunda çok sayıda midye bulunan bir kaplumbağa, midyelerin ağırlığı nedeniyle yüzemeyebilir, avını kovalayamaz veya yiyecek bulamaz.
  • Görme: Midyeler kaplumbağanın gözlerinin yakınına yapışırsa görüşünü engelleyebilir.
  • Yeme: Midyeler kaplumbağanın ağzına yapışırsa yemek yemesini engelleyebilir.
  • Enfeksiyon: Nadir durumlarda midyeler kaplumbağanın derisine nüfuz ederek enfeksiyona ve ölüme neden olabilir.

Midyeler Neden Yapışır?

Midyeler, plankton gibi besinleri filtrelemek için suya ihtiyaç duyarlar. Kaplumbağalar, midyelerin besin açısından zengin sulara ulaşmasını sağlayan hareketli bir platform sunar.

Sonuç:

Midyeler, bazı durumlarda kaplumbağalara zarar verebilse de, genellikle onlarla simbiyotik bir ilişki içinde yaşarlar. Kaplumbağalara zarar verme potansiyeli olan midye kolonilerinin izlenmesi ve gerektiğinde müdahale edilmesi önemlidir.

Ek Bilgiler:

  • Midyeler, deniz kaplumbağalarının yanı sıra balinalar, yunuslar ve deniz aslanları gibi diğer deniz canlılarına da yapışabilir.
  • Midyelerin kaplumbağalara yapışmasını engellemek için bazı deniz kaplumbağaları kabuklarını temizleyen “temizlik balıkları” ile ilişki kurar.
  • İnsanlar da deniz kaplumbağalarının kabuklarından midyeleri temizleyerek onlara yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir